Borok szívvel, lélekkel 1990 óta.

Bölcske szülötteként igazán korán, már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlőművelés és a borkészítés néha verejtékes, de mégis különlegesen szép feladataival. Szüleim a földművelés mellett szőlővel is foglalkoztak, így már kamasz koromban tevékenyen bekapcsolódtam a szőlőművelés és borkészítés egyes műveleteibe. Felnőtté válva az élet ugyan más irányba sodort, de a szőlő és bor iránti érdeklődésem nem múlt el, sőt, egyre fokozódott, amit szinte genetikai kódolásnak tartok.

Hobbiként indult a borászat, majd egyre több időt és energiát fordítottam a szőlő és bor készítés rejtelmeinek megtapasztalására. Először hagyományos, fakádas technológiával készültek boraink, ami a későbbiekben a reduktív technológiával párosult. Az évek alatt összegyűjtött tapasztalat és folyamatos továbbképzés meghozta az eredményét kisebb-nagyobb sikerek formájában. A rengeteg pozitív vélemény a fogyasztók részéről és a visszatérő vevőkör annyira kiszélesedett, hogy 2010-től már családi vállalkozásként komolyabban kezdtünk foglalkozni ezzel a kihívásokkal teli szép szakmával.

Családi összefogás és gyermekeink szorgos munkájának segítségével pincészetünket az évek alatt folyamatosan, de kellő óvatossággal fejlesztettük, mivel eleinte ez nem egy profitorientált tevékenység volt.
A kezdeti 1200 négyszögöl szőlőterület mára 12 hektárrá nőtte ki magát. A régi hagyományos présházunk szomszédságába 2014-ben építettünk egy feldolgozó egységet, pinceszinttel, amely egyben Birtokközpont is lett. Több éves munkával és egy pályázati lehetőséggel 2020-ra elkészült a 100-120 főt befogadó rendezvénytermünk és panorámás fröccsteraszunk.

Kistermelőként nem vagyunk könnyű helyzetben, főleg, hogy a Tolnai borvidék viszonylag ismeretlen régió, de a rengeteg pozitív biztatás visz minket előre és fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy bebizonyítsuk a Tolnai borvidék borai is egyedülállók és mindenképpen van jövőjük. Fő célunk a boraink minél szélesebb körben történő megismertetése és választékunk bővítése. Természetesen munkánk gyümölcsét az egész ország területére szeretnénk eljuttatni és ezáltal öregbíteni a borvidék és a pincészetünk hírnevét is. 

Filozófiánk

“A jó bor a szőlőben születik.” Valljuk, hogy ez egy olyan hivatás, melybe az borásznak bele kell tennie a tudományát, minden alázatát és szenvedélyét. Boraim készítésekor is ezek az elvek vezérelnek. Mivel kis területen gazdálkodunk, nem a mennyiség, hanem az egyediség dominál az általunk készített borokban. Igazi kihívás számomra minden évjárat adottságait és a termőföld adta lehetőségeket szem előtt tartva a legjobbat kihozni az adott év szőlőtermésből.

Missziónk

Missziónk, hogy együtt mindent megtegyünk a magyar szőlő és borkultúra fennmaradásért, illetve a Tolnai borvidék nyerje el méltó helyét a borászatban és a szőlészetben.

Örökségünk

Gyermekeimnek és unokáimnak igyekszem átadni az általam érzett szőlő és a bor iránti szeretetet és tiszteletet.

Történetünk képekben

1990
A kezdetekPincészetünk ekkor indult a régi családi présházban, hobbiként készítettük saját, és barátaink részére a bort.
2010
Tomolik PincészetImmár családi vállalkozás keretein belül folytattuk a szőlészetet és borászatot.
2011
Csatlakozás az VinTour hálózathoz, Pincészetünk megkapta a legmagasabb, 3 szőlős minősítést a VinTour hálózatban. Ez egy magyar kezdeményezésű INTERREG III.C projekt, amiben egy Borúti Karta jött létre a spanyol, olasz és a dél-dunántúli borutak (Tolnai Borút, Mohács-Bóly Térségi Fehérborút, Szekszárdi Borút, Villány-Siklósi Borút) között.
2014
Elkészült a Birtokközpont feldolgozóüzemeBirtok központunk feldolgozóüzeme és a pinceszint ekkor készült el.
2018
SynVino Díj - Legjobb Rozé Díj Rekordszámú nevezés közül a mi rozénk bizonyult a legjobbnak
2020
Immár teljes a birtokközpöntElkészült a Birtokközpont vendégtere és a fröccsteraszunk.